'Urwah Bin Zubeir

Pada kesempatan kali ini, saya akan bercerita tentang seorang ulama ahli hadis dan fiqh di Madinah dari kalangan tabiin. Beliau adalah ‘Urwah bin Al-Zubeir bin Awwam.  Bapanya adalah Al-Zubeir bin Al-‘Awwam seorang sahabat Nabi Saw dan termasuk dalam senarai 10 orang yang dijamin masuk syurga oleh Rasulullah Saw. Manakala ibunya, iatu Asma binti Abu Bakar, adalah puteri pertama sayyidina Abu Bakar Siddiq, dan kakak Siti Aisyah isteri kesayangan Baginda Nabi Saw.

Sejak kecil, ‘Urwah tinggal di rumah Siti Aisyah. Dan dari beliaulah ‘Urwah menimba hadis, tafsir, fiqh, faraid dan berbagai ilmu lainnya. Sehingga apabila beliau dewasa, ‘urwah ia diakui sebagai salah seorang daripada tujuh fuqaha Madinah (al-fuqaha al-sab’ah) yang menjadi rujukan fatwa pada masa itu. ‘Urwah bin Al-Zubeir meninggal dunia pada tahun 94 H.

Saya menemukan salah satu kisah yang menarik untuk saya kongsikan kepada pendengar pada petang hari ini. Kisah ini terdapat di dalam kitab “Wafayat Al-A’yan” karya Ibn Khillikan, juga kitab “Siar A’lam Al-Nubala” karya Imam Al-Dzahabi.

Suatu hari ‘Urwah diundang oleh Khalifah Walid bin Abdul Malik untuk datang ke istananya di Syam. ‘Urwah segera memenuhi jemputan tersebut lalu berangkat dari Madinah ke Syam. Di tengah perjalanan, ‘Urwah merasakan sesuatu penyakit di kakinya. Tidak lama kemudian, timbul sebuah bisul di kakinya itu yang lalu pecah dan menjadi sebuah luka.

Setibanya di Syam, Khalifah Al-Walid mendatangkan seorang tabib untuk memeriksa luka tersebut. Setelah memeriksa penyakit itu dengan seksama, tabib menyimpulkan bahwa luka tersebut sebuah infeksi yang harus segera ditangani, sebab jika tidak segera dihentikan, ia akan menyebar ke seluruh badan. Tabib itu menambahkan, satu-satunya cara untuk menghentikan penyebaran infeksi itu adalah dengan memotong kaki tersebut.

Register to read more...

Muat turun kitab Al-Raheeq Al-Makhtum dalam pelbagai bahasa

The Sealed Nectar (Ar-Raheeq Al-Makhtum). Insha'Allah now available in many Languages.

The Sealed Nectar (Ar-Raheeq Al-Makhtum). A complete authoritative book on the life of Prophet Muhammad (May Allaah bless him and grant him peace) by Sheikh Safi-ur-Rahman al-Mubarkpuri. It was honored by the World Muslim League as
first prize winner book. Whoever wants to know the whole life style of the Prophet in detail must read this book. InshaAllah for reading this you can download this book in pdf format translated in different languages from links provided below

Arabic
www.islamhouse.com/p/2382

English
www.islamhouse.com/p/51776

Bosnian
www.islamhouse.com/p/329

Russian
www.islamhouse.com/p/1761

Sindhi
www.islamhouse.com/tp/46983

Urdu
www.islamhouse.com/p/78451

Bengali
www.islamhouse.com/p/328224

Greek
www.islamhouse.com/p/401296

Spanish
www.islamhouse.com/p/273050

Persian
www.islamhouse.com/p/255853

Indonesian
www.islamhouse.com/p/338567

Dutch
www.islamhouse.com/p/319848

Pashto
www.islamhouse.com/tp/74475

Romanian
www.islamhouse.com/p/108316

Albanian
www.islamhouse.com/p/289730

Chinese
www.islamhouse.com/p/393308

Hari Ini: 11 | Jumlah Pelawat: 81108