Teguran Suci & Jujur Buat Pencinta Ilmu Hadith

sahih-muslim-books

Mempelajari hadith itu bagus dan baik sekali. Perkembangan kesedaran dan bertambah bilangan mereka yang belajar ilmu hadith amat menggalakkan. Namun timbul suatu gejala baru yang pantas merebak terutama bagi yang baru kenal ilmu hadith.

Gejala meremehkan fiqh mazahib

Kita mudah sekali melihat keadaan ini. Ia seakan-akan fenomena yang menjadi trend buat sebahagian penuntut ilmu hadith. Slogan fiqh al-hadith/fiqh sunnah tak salah tapi hingga tahap terlalu mudah melemahkan aqwal para aimmah mazahib bagi saya seperti ada yang tak kena.

Register to read more...

Jangan Berputus Asa Dari Rahmat Allah

Daripada Abu Sa’id al-Khudri RA, Nabi SAW bersabda:

 


قَالَ إِبْلِيسُ: أَيْ رَبِّ لَا أَزَالُ أُغْوِي بَنِي آدَمَ مَا دَامَتْ أَرْوَاحُهُمْ فِي أَجْسَادِهِمْ". قَالَ: "فَقَالَ الرَّبُّ عَزَّ وَجَلَّ: لَا أَزَالُ أَغْفِرُ لَهُمْ مَا اسْتَغْفَرُونِي

 

 

Register to read more...

Perbincangan ayat pertama dan terakhir diturunkan oleh Allah swt kepada Nabi Muhammad saw

PENDAHULUAN

Perbincangan ayat pertama dan terakhir diturunkan oleh Allah swt kepada Nabi Muhammad saw merupakan antara perkara yang penting di dalam kajian 'Ulum al-Quran. Mengetahui tentangnya membantu memahami al-Quran dengan tepat sehingga kita tidak tersalah berhukum dengan ayat yang telah dimansukhkan hukumnya dengan ayat yang turun kemudian.

Register to read more...

Takhrij Hadith: Menutup Kepala Bila Masuk Ke Tandas

Maksudnya “Bahawa Rasulullah Shallallahu ‘alaihiwasallam jika (hendak) masuk ke tandas, Baginda memakai alas kaki dan (juga) menutup kepala Baginda

(Hadis riwayat al-Baihaqi)

Register to read more...

Hari Ini: 11 | Jumlah Pelawat: 81108