Solat : Tiket Menuju Syurga & Perisai Dari Azab Neraka

 Ustaz Salman Ali

Sabda Rasulullah S.A.W :


Allah mewajibkan lima solat keatas hamba-hambanya. Sesiapa yang mengerjakannya dan tidak meninggalkan suatu waktu  pun dalam keadaan merendahkan kedudukan solat, maka dia mendapat perjanjian disisi Allah iaitu dia  akan dimasukkan kedalam syurga. Sesiapa yang tidak mendirikan solat, tiadalah perjanjian untuknya disisi Allah.Jika Allah berkehendak untuk mengazabnya, dia akan diazab dan jika  Allah berkehendak untuk memasukkannya kedalam syurga, dia akan dimasukkan ke dalam syurga (H.R.  Abu Daud)
 

Artikel selanjutnya, sila klik di sini.

Jangan Biadab Kepada Ibubapa

Mohd Yaakub bin Mohd Yunus

Baru-baru ini kita digemparkan dengan kisah yang anak-anak derhaka yang sanggup membuangkan bapa mereka yang telah dimamah usia sehingga terpaksa merempat meminta belas ihsan orang lain.

Register to read more...

Kepentingan Ilmu dan Tanggungjawab Terhadapnya

Oleh:
Abd. Rasyid Bin Idris @ Adir
Presiden Institut Al-Qayyim,
Bukit Mertajam, P.Pinang

Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, ahli keluarga, para sahabat dan sesiapa yang menuruti jejak langkah mereka hingga hari Kiamat.


 Allah S.W.T telah mengarahkan manusia supaya mengetahui hakikat bahawa Tiada Tuhan Yang Layak Disembah melainkan Allah.

Firman Allah S.W.T: Mafhumnya: "Ketahuilah bahawa Tiada Tuhan Melainkan Allah".

 

Register to read more...

Risalah Bulan Muharram

Oleh: Mohamad Abdul Kadir bin Sahak
http://bin-sahak.blogspot.com

Risalah Bulan Muharram  Di dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. Nabi saw bersabda: Maksudnya: "Seutama-utama puasa selepas Ramadhan adalah puasa dalam bulan Allah al-Muharram, dan seutama-utama solat selepas solat yang wajib ialah solat malam."

Register to read more...

Hari Ini: 11 | Jumlah Pelawat: 81108