Majlis Selawat Perdana Dihadiri Lembaga Rasulullah SAW?

qasidah
 
 
Soalan
 
Assalamu’alaikum Ustaz.
Ada beberapa kenalan saya yang selalu mengikuti majlis-majlis selawat perdana dan seumpamanya mendakwa majlis mereka dihadiri oleh Rasulullah. Kehadiran baginda disaksikan oleh sebahagian daripada mereka. Mereka mendakwa baginda datang dalam rupa lembaga. Mohon penjelasan dari ustaz.

Register to read more...

Orang Mukmin Tidak Pernah Stres!

Sebagai hamba Allah, dalam kehidupan di dunia manusia tidak akan luput dari berbagai cobaan, baik kesusahan maupun kesenangan, sebagai sunnatullah yang berlaku bagi setiap insan, yang beriman maupun kafir. Allah Ta’ala berfirman,

وَنَبْلُوكُمْ بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

“Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cobaan (yang sebenar-benarnya), dan hanya kepada Kamilah kamu dikembalikan.”
(Qs Al Anbiya’: 35)

Register to read more...

Berpegang Teguh Dengan Sunnah Sewaktu Kejahatan Sedang Berleluasa

Disaring1.jpg dari web Islam-QA.
Bahasa Inggeris: http://islam-qa.com/en/ref/124861
Bahasa Arab: http://islam-qa.com/ar/ref/89878

Soalan

Rasulullah SAW berkata; “Sesiapa sahaja yang berpegang teguh dengan Sunnahku sewaktu ummahku dalam keadaan yang terseleweng, akan mendapat ganjaran seratus orang syahid.”

 

Register to read more...

Macamana nak buat kalau dulu tak puasa

salam ustaz

Saya ingin bertanya tentang puasa yg telah ditinggalkan semasa remaja iaitu dari mula baligh, seingat saya sewaktu itu saya tidak menggantikan puasa saya sepenuhnya, bagaimanakah harus saya membayar fidyah atau ganti puasa semula, saya hanya menggantikan puasa saya sepenuhnya apabila saya tinggal di asrama dan semasa di IPTA saja..itu saja ustaz terima kasih.

Register to read more...

Hari Ini: 11 | Jumlah Pelawat: 81108