Kegemilangan Islam menerusi wasyatiyah

Berdakwah perlu secara sederhana, tidak terlalu berlebihan atau ambil mudah

PROVOKASI ternyata gagal membakar kemarahan rakyat Malaysia yang semakin matang berfikir dan bertindak. Kes penemuan kepala babi di masjid dan pembakaran beberapa gereja oleh individu yang mahu menangguk di air keruh dihadapi dengan cukup berwaspada.

Register to read more...

Sabar senjata ampuh hadapi ranjau

Oleh Dr Juanda Jaya

Muhasabah diri cari punca kegagalan, kesilapan sebelum merancang azam baru

TAHUN silih berganti, hari-hari yang berlalu memberi pengalaman berharga kepada insan yang mahu belajar daripada kesilapan. Semakin matang dan bermanfaatnya ilmu semakin cerahlah pandangan seseorang dalam memahami jalan hidupnya. Tentulah ilmu dan hidayah Allah saja menunjukkan perbezaan di antara al-Haq dan bathil.

Register to read more...

Membina keharmonian perbezaan agama melalui dakwah, diplomasi

Dr Juanda Jaya

Wajib bagi umat Islam memberi keadilan kepada manusia tanpa mengira fahaman

ISU serangan ke atas gereja baru-baru ini amat dikesalkan kerana ia mencalar imej Islam yang damai dan membawa rahmat. Walaupun belum ada jalan terang mengenai pihak yang bertanggungjawab, suara-suara kutukan turut digemakan daripada pihak umat Islam sendiri yang menolak tindakan anarkis sebegini.

Register to read more...

Nilai perpaduan hilang dalam persaudaraan

Dr Juanda Jaya

Umat Islam masih lagi bermusuh, memperbesarkan isu remeh, mementingkan diri sendiri

PENDUDUK Iraq pernah bertanya fatwa kepada Abdullah bin Umar mengenai hukum terkena darah nyamuk pada waktu ihram. Beliau membidas mereka yang suka bertanya sesuatu yang tidak penting secara berlebih-lebihan padahal mereka yang membunuh cucu Rasulullah SAW, Saidina Husin. Abdullah bin Umar berkata, "Mereka bertanya mengenai darah nyamuk padahal mereka menumpahkan darah cucu Rasulullah SAW."

Register to read more...

Hari Ini: 11 | Jumlah Pelawat: 81108