Fakta Mengenai Virus Influenza A (H1N1)

Virus influenza A (H1N1) adalah virus baru dan semua orang tiada daya ketahanan kepada jangkitan ini.  Vaksin bagi melindungi jangkitan juga belum ada.  Jika penularan dalam komuniti tidak dikawal dengan baik, penyakit yang mudah menular ini (contangious) akan merebak dengan cepat serta melibatkan kejadian kes-kes yang tinggi atau banyak dan jika keadaan ini tidak terkawal kejadian kes berkomplikasi akan berlaku termasuk kematian.

Sebagaimana yang dilaporkan sebelum ini, untuk membendung wabak pandemik di Malaysia (to slow down the spread), aktiviti kawalan dan pencegahan yang sedia-ada akan diteruskan melalui langkah-langkah pencegahan dan mitigasi.

Register to read more...

Nikmati Khasiat Epal

DALAM kegawatan ekonomi, mungkin ramai yang mencari buah-buahan yang mampu dibeli untuk dihidangkan bersama juadah tengah hari mahupun makan malam.

Antara semua buah-buahan yang terdapat di negara ini, epal dikatakan antara buah yang paling mampu dibeli masyarakat negara ini, tambahan pula ia cukup berkhasiat dan lazat.

Register to read more...

Eat Well, Work Well, Live Well!

The importance of a balanced diet in Islam

Apart from adhering to the numerous other injunctions regarding nutrition (such as moderation, eating according to Sunnah etiquette, eating only Halal, etc.), Islam also enjoins the importance of a good, balanced diet.
"O Messengers! Eat of the wholesome things and perform virtuous deeds" the Qur'an orders. A wholesome, balanced diet is an integral part of Islamic life.

Register to read more...

Kurus Tidak Bermakna Anda Sihat

Tidak semestinya kurus itu sihat. Lemak yang mengelilingi organ penting seperti jantung, hati dan pankreas - yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar - sama bahayanya dengan lemak yang menjadi sebahagian bentuk badan orang gemuk.

"Kurus tidak bermakna secara automatik anda tidak gemuk," kata Dr Jimmy Bell, Profesor Imbasan Molecular di Kolej Imperial, London. Sejak 1994, Bell dan rakan setugasnya mengimbas lebih 800 orang bagi menghasilkan 'peta gemuk' bagi mencari di mana lemak tersimpan.

Register to read more...

Hari Ini: 11 | Jumlah Pelawat: 81108