Bukan Hanya Erdogan

Mazlee Malik

Sebagai mantan aktivis PAS di waktu mudanya, Wan Saiful Wan Jan selaku Director General Malaysia Think Tank mempunyai kredebiliti di dalam melancarkan kritikan terhadap isu dalaman PAS. Di dalam artikelnya, 'Dear Erdogans, please don't die' bertarikh 1 Julai di laman Web Malaysian Insider, beliau telah mengkritik keterbatasan kebebasan bersuara di dalam parti Islam berkenaan.

Register to read more...

Antara Dua Muktamar

Mazlee Malik

Bagi sesiapa yang belum mengenal Maxime Rodinson, beliau merupakan sarjana Peranchis yang telah menulis buku 'Islam and Capitalism'. Tesis utama buku tersebut ialah penolakan terhadap sangkaan Max Weber (bapa sosiologi barat) bahawa agama-agama lain (termasuk Islam) tidak serasi dan tidak membawa nilai Kapitalisme yang membawa kepada kemajuan ekonomi barat.

Register to read more...

Seorang Pahlawan dan Seorang Rahib

Mazlee Malik

Seorang Pahlawan yang terkenal amat dihormati dan digeruni di dalam negaranya. Para serdadu bawahan amat menyanjungi dan takutkan akan beliau. Sesiapa sahaja yang mencabar beliau akan pasti dapat dikalahkannya.

Maka pada satu hari ketika pahlawan hebat ini berjalan dengan lagak yang sombong dan angkuhnya di pasar, beliau telah ditegur oleh seorang rahib yang sedang duduk memerhatikan gelagat manusia di pasar.

Register to read more...

PR Perlu Diinstitusikan

Mazlee Malik

Semenjak tsunami politik yang melanda tanah air lewat PRU ke-12 yang lepas, suasana politik Malaysia tidak pernah reda. Kejutan atau tamparan kepada hegemoni rejim BN lewat PRU tersebut menjadikan pihak elitis koalisi tersebut tidak senang duduk.

Kedudukan mereka di 'centre' sedikit demi sedikit telah cuba dihakis oleh golongan 'peripheral,' terutamanya di negeri-negeri yang dikuasai oleh PR.

Register to read more...

Hari Ini: 11 | Jumlah Pelawat: 81108