Sokongan Terhadap Kenyataan Sahibus Samahah Tan Sri. Dr.Harussani di Sinar

Pertubuhan Kebajikan Al-Qayyim Malaysia (IQ Malaysia) melihat satu perkembangan yang baik mutakhir ini apabila kesedaran Islam telah meresapi ke semua peringkat dengan begitu pantas. Ini sejajar dengan minat orang-ramai terhadap ilmu dan peranan yang dimainkan oleh para pendakwah.                     

Kini para pendakwah dan penceramah tidak hanya terdiri dari kalangan ustaz tempatan yang mengajar di pondok-pondok, sekolah agama rakyat atau di ceruk kampung dan pekan kecil. Ramai juga dari kalangan mereka hari ini telah masuk ke media elektronik dan menjadi "ustaz atau ustazah selebriti"

Register to read more...

Gelandangan Kuala Lumpur, apa penyelesaiannya?

homeless

Biro Pemuda, Pertubuhan Kebajikan al-Qayyim Malaysia (IQ) terpanggil untuk memberikan pandangan diatas polemik pengagihan makanan kepada golongan tidak berumah (homeless) yang dilakukan oleh Badan Bukan Kerajaan (NGO) di Kuala Lumpur.

Berpandukan beberapa siri laporan media, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melalui Menteri Wilayah Persekutuan, YB Dato’ Seri Tengku Adnan Mansor memberikan arahan agar pengagihan makanan percuma kepada golongan gelandangan dan homeless dihentikan atau berdepan dengan tindakan undang-undang mulai Isnin ini.

Register to read more...

Kenyataan Rasmi berhubung isu Wardina dan Ustaz Don

abuhafiz

Mewakili Pertubuhan Kebajikan al-Qayyim Malaysia (IQ), beberapa pendirian ingin ditegaskan:

1- Tindakan Puan Wardina Safiyyah menegur atau bertanyakan beberapa persoalan berkaitan ceramah Ust Don Daniyal bukanlah satu tindakan biadap. Ia adalah manifestasi semangat disiplin ilmu Islam yang mana sesiapa sahaja dibenarkan mengisi ruang pertanyaan dan perbincangan yang sihat di dalam Islam. 
Tambahan itu, Puan Wardina Safiyyah dengan jelas dalam kenyataannya bertanya dengan maksud mendapatkan kepastian terhadap persoalan beliau dan itu tidak sepatutnya dianggap tidak beradab.

2- Tuduhan sesetengah pihak yang cuba mengaitkan rujukan Puan Wardina sebagai radikal adalah cubaan yang amat berbahaya dan tidak akademik. 
Sekiranya persoalan yang ditimbulkan punyai jawapan secara akademik, pihak terbabit tidak perlu membuat sangkaan jahat dan buruk. Ia amat memalukan. 
Kami menegaskan supaya mana-mana pihak tidak menggunakan prinsip: 'habis hujah digunakan fitnah'.

Register to read more...

Hari Ini: 9 | Jumlah Pelawat: 80612